enter-article פסיכולוגיה חיובית - גם פסיכולוגים יכולים להיות חיוביים - מרכז פסיכולוגים ארצי | משרדים: בית עובד 8, תל אביב | טלפון: 073-7816153 כתובת מייל: myshrinkcoil@gmail.com
פסיכולוגים » מאמרים וחדשות » פסיכולוגיה חיובית - גם פסיכולוגים יכולים להיות חיוביים

פסיכולוגיה חיובית - גם פסיכולוגים יכולים להיות חיוביים



סקרים שונים מראים שיותר משבעים אחוז מהאנשים מגדירים את עצמם מאושרים, לעומת זאת, כמות הנוטלים תרופות נוגדי דיכאון נמצא בעלייה מתמדת, איך זה ייתכן ואיך הפסיכולוגיה החיובית קשורה לעניין?
 

שני ויכוחים גדולים מתרחשים בעולם הפסיכולוגיה בשנים האחרונות, ובעיקר החל משנות התשעים, הראשון הוא, האם לפסיכולוגיה החיובית יש מקום באופן בו היא מוצגת, האופן שמזכיר יותר את תחום האימון האישי מאשר את הטיפול הנפשי , הויכוח השני הוא, האם שימוש בתרופות נוגדי דיכאון הוא פתרון הולם או שמא יש לפנות להליך של טיפול מעמיק וחריף כדי לפתור בעיות של דיכאון.

הציניקינים שבינינו יטענו שאין זה פלא שאנשים יותר מאושרים היום , הרי הם לוקחים כדורים נגד דיכאון ובכך מניחים אותו בצד. פסיכולוגים רציניים יטענו, שהכל שאלה כיצד מציגים לאנשים את שאלת האושר. אם נעמוד על חודו של המונח הרי שרוב האנשים כלל לא מאושרים, אלא רחוק מכך. לעומת זאת מי שמאמין בגישת הפסיכולוגיה החיובית יטען, שהכל שאלה של השקפה,כיצד בא לידי ביטוי טיפול בדיכאון או בחרדות שונות.

מהו אושר ומהי פסיכולוגיה חיובית



לא לחינם בחרנו להתמקד בשאלת האושר, שכן היא השאלה הגדולה של חיינו, יש הסבורים שהיא השאלה שמכילה בתוכם את האלמנטים החשובים ביותר של האדם, מה עושה אותו מאושר ומה גורם לאדם א' להיות כזה ולאדם ב' להרגיש בדיוק ההיפך.

זו אחת הבעיות של האושר ועליה מנסה פסיכולוגיה חיובית לענות. נמחיש זאת בשתי צורות, ייתכן מאוד שאדם זקן אשר יודע שימיו ספורים ירגיש מאושר כמו בחור צעיר שכל עתידו עוד לפניו ירגיש  כיצד זה ייתכן?  או כיצד ייתכן שאדם צעיר שכל עתידו לפניו יהיה מדוכא בעוד אדם זקן שעתידו מאחוריו יהיה מאושר?

ההסבר לכך הוא פשוט, אושר אינו דבר אובייקטיבי. כל אחד תופס אותו אחרת, וגורמים רבים לקיומו או לחסרונו. פסיכיאטרים ופסיכולוגים מנסים במשך שנים לטפל בצורות שונות בחסרונו של אושר אצל מטופלים בעיקר באמצעות חזרה אל רגעים בחיים שגרמו למצב זה. באמצעות שיחות על יחסיו עם משפחתו, סביבתו הקרובה והרחוקה ובעצם נסיעה ארוכה אל נימי הנפש העמוקים ביותר, ניסו פסיכולוגים להבין מה גורם למטופל לא להרגיש מאושר ולטפל בזה.

פסיכולוגיה חיובית לעומת באה ממקור אחר לגמרי. היא לא מבקשת לטפל במה שהיה אלא לשנות את מה שעלול להיות באמצעות טיפול במה שקיים. לדוגמא, במקום לטפל בשורשי היחסים עם המשפחה שגורמים בין היתר לתחושת העצבות, פסיכולוגיה חיובית באה להראות את הנחיצות שבקשר טוב עם המשפחה כדי להרגיש אושר (יחסים עם המשפחה נחשבים לגורם מספר אחד לדיכאון או לחילופין לאושר). במילים אחרות, לא מבקשים לתקן את מה שהיה ביחסים אלא לשנות אותם כעת, על מנת להגיע לתחושת האושר.

הדבר בולט ביותר ביחס המטופל לעצמו. בדיוק כמו ביחסים עם המשפחה, גם הדימוי של המטופל בעיניי עצמו הוא הגורם העיקרי לתחושת הדיכאון (אך להבדיל הוא לא גורם בהכרח לאושר אלא הוא הוכחה לכך שאנו אמורים להרגיש מאושרים). בפסיכולוגיה רגילה נהוג לבדוק מדוע מרגיש המטופל כך, מה הוביל אותו לכך ובסופו של דבר כיצד הוא יכול לגרום לשינוי בדימוי העצמי.

בפסיכולוגיה חיובית לעומת זאת, מתעסקים יותר בשאלה כיצד לא נותנים לדימוי העצמי להפריע לעשות את השינוי שיוביל את המטופל להרגיש אחרת כלפי עצמו ובמילים אחרות, כיצד לגרום למטופל למצוא את הטוב בעצמו שכן הוא תמיד קיים.

פסיכולוגיה חברתית ומחקר


פסיכולוגיה חברתית היא יחסית תחום חדש, כפי שאמרנו היא החלה לפרוח בשנות התשעים בגלל העובדה שכמות האנשים שצרכו כדורים נוגדי דיכאון עלתה. כיום היא מתבססת על מחקר שבודק מה גורם לאנשים להרגיש טוב עם עצמם, כיצד הם משמרים את התחושה הטובה ומה הן המערכות החברתיות שעוזרות לאנשים להגיע למצב שטוב להם.

המחקרים מתבססים על הגדרת תכונות חיוביות שונות (אומץ, חכמה, יצירתיות, צדק, איפוק, מצוינות ועוד) אשר מוכרים על ידי הכלל כתכונות חיוביות שתורמות לתחושת האושר הפרטית. פסיכולוגיה חיובית לא נועדה להחליף את הפסיכולוגיה הישנה אלא באה להיות נדבך נוסף בחקר נפש האדם.


בשנת 1998 זכתה הפסיכולוגיה החברתית לעדנה, כאשר נבחרה על ידי מרטין סילגמן, נשיא האגודה האמריקנית לפסיכולוגיה, לנושא המרכזי בה תעסוק האגודה בתקופת כהונתו


עוד באותו נושא

חרדה בעקבות טראומה

חרדה בעקבות טראומה

טראומה הוא המונח המקצועי בו סגל הרפואה משתמש כדי לתאר חבלת גוף שנגרמה מגורם חיצוני. כמו הגוף גם נפש האדם יכולה להיפגע, להיפצע ולהישבר. במיוחד...

הדרכת הורים -  לדעת להקשיב לילדים

הדרכת הורים - לדעת להקשיב לילדים

למרות מה שנדמה לרבים מאיתנו, טיפול משפחתי הוא לא עניין לתוכנית טלוויזיה, והוא לא נמשך חצי שעה בשבוע השינויים אשר חוותה המסגרת המשפחתית...

פסיכולוג או פסכיאטר, מה אני צריך?

פסיכולוג או פסכיאטר, מה אני צריך?

לא מעט אנשים מתבלבלים בין פסיכולוגים לפסיכיאטרים , לא פעם הבלבול הזה פוגע ביעילות הטיפול ובהם באופן ישיר. אנחנו כאן כדי לעמוד על ההבדלים...

דיכאון - לא כל מה שחשבנו

דיכאון - לא כל מה שחשבנו

דיכאון וחרדה סובלות מסטיגמות רבות שמקשות על המטופלים לדבר עליהן בפומבי.ד"ר טלי וישנה מפריכה כמה מהסטיגמות האלה דיכאון וחרדה הן בעיות לא...

דיכאון אצל ילדים - כיצד נטפל בזה

דיכאון אצל ילדים - כיצד נטפל בזה

3 מתוך 100 ילדים סובלים היום מדיכאון. על מנת שיהיה ניתן לטפל בהם, על ההורים לדעת לזהות הפרעות חרדה ודיכאון אצל הילדים שלהם בניגוד לתפיסה המקובלת...

string(28) "categoryפסיכולוגים"