enter-article חרדה חברתית - מה זה ומה עושים? - מרכז פסיכולוגים ארצי | משרדים: בית עובד 8, תל אביב | טלפון: 073-7816153 כתובת מייל: myshrinkcoil@gmail.com
פסיכולוגים » מאמרים וחדשות » חרדה חברתית - מה זה ומה עושים?

חרדה חברתית - מה זה ומה עושים?

האדם מוכר כישות חברתית, הוא לא יכול לנהל את חייו בנפרד מן החברה, הוא לא יכול להיות לבד, ללא בני משפחה, בן או בת זוג, חברים, מכרים. הוא צריך להיות בתקשורת עם אנשים אחרים על מנת ליצור, על מנת להשפיע, על מנת ליהנות, ומן הסתם על מנת לחיות חיים שלמים ובריאים.

אך יש אנשים שנמצאים במאבק פנימי, שכן הם מתמודדים עם חרדות שמקשות עליהם לייצר קשרים עם בני אדם אחרים, הם מנסים להימנע מכך כמה שיותר, מאחר והחרדות משפיעות עליהם ומונעות מהם את האפשרות להגיע למצב בו הם מקיימים קשר כזה, בצורה בטוחה, נוחה ורלוונטית עבורם.

חרדה חברתית היא תופעה רחבת היקף אשר יכולה להיווצר מסיבות שונות, ולהשפיע על מי שמתמודד איתה באופנים מסוימים. על פי המחקרים, אין גיל ספציפי בו מתחילים להתמודד עם הבעיה, אנחנו יכולים למצוא ילדים, בני נוער וכן מבוגרים אשר מתמודדים איתה.

מה שברור הוא, ככל שמתמודדים מוקדם יותר עם הבעיה ובצורה מקצועית ונכונה, אז קל יותר להתגבר עליה. למרות מה שלעיתים נדמה, בעיקר למי שמתמודד עם הבעיה, חרדה היא איננה מחלה כרונית, אפשר להתגבר עליה.

מה זו חרדה חברתית וכיצד היא באה לידי ביטוי

חרדה באופן כללי, היא מצב בו הגוף שלנו מגיב לסיטואציות מסוימות כמקרה חירום, כאילו הוא חש בסכנה.
זה בא לידי ביטוי בצורות שונות, בין אם זה בחוסר נוחות פיזית, דפיקות לב, תחושות קור או חום, רעידות, הזעה ועוד. אך מעבר לכך, זה בא לידי ביטוי בשינויים בהתנהגות, בין אם נמצאים בסביבת אנשים ובין אם נמצאים לבד. למשל, זה יכול לבוא לידי ביטוי בקיפאון של הגוף, התנתקות מהסביבה, תחושת פחד גוברת שהופכת לפוביה של ממש, עד למצב של התמכרויות אשר משפיעות על איכות ושגרת החיים.

חרדה חברתית היא מצב בו אנחנו מתקשים לקבל מצבים טבעיים במסגרת תקשורת עם אנשים. מדובר על מצבים שליליים כמובן, כגון ביקורת, דחייה, ועוד.
אדם שאין לו חרדה חברתית, יתמודד עם מצבים כאלה בדרכים שונות ולגיטימיות (כלומר לא אלימות), בן אדם שיש לו חרדה חברתית, הרבה פעמים ימנע מכל ניסיון לייצר קשרים עם אנשים אחרים, מתוך חשש שהם יגיעו למצב כזה.

חרדה חברתית שכיחה בקרב אנשים שספגו בעבר ביקורות, השפלות ודחיות מהסביבה, בפרט מהסביבה הכי קרובה אליהם, קרי משפחה, מה שיצר אצלם תחושת אי אמון, והוביל לכדי התנתקות מהסביבה הן באופן אקטיבי והן באופן פאסיבי.

כיצד מתמודדים עם חרדות חברתיות? ישנן מספר שיטות לשם כך:

  • אבחון פסיכולוגי/פסיכיאטרי וטיפול – אנשים אשר מתמודדים עם חרדה חברתית, בוחרים לא פעם ללכת לטיפול מתוך מטרה להבין ממה זה נובע ולנטרל את הסיבות והשפעתן עליהם.
  • שימוש בתרופות – במצבים קיצוניים, ניתן להשתמש בתרופות וכדורים מסוימים, כמובן רק באישור אנשי מקצוע ובמרשם. מדובר על תרופות וכדורים שנועדו להרגיע את הגוף והנפש, ולהקל עליהם לפני מפגשים חברתיים.
  • קבוצות טיפול – אפשר למצוא כיום מגוון רחב של קבוצות טיפול, בהן אפשר להכיר אנשים נוספים שמתמודדים עם חרדות חברתיות וביחד איתם למצוא את הדרך להתמודדות. לעיתים דרך העבודה של אותן קבוצות היא באמצעות הצגות, שירים ומאפייני יצירה נוספים.

עוד באותו נושא

חרדה בעקבות טראומה

חרדה בעקבות טראומה

טראומה הוא המונח המקצועי בו סגל הרפואה משתמש כדי לתאר חבלת גוף שנגרמה מגורם חיצוני. כמו הגוף גם נפש האדם יכולה להיפגע, להיפצע ולהישבר. במיוחד...

הדרכת הורים -  לדעת להקשיב לילדים

הדרכת הורים - לדעת להקשיב לילדים

למרות מה שנדמה לרבים מאיתנו, טיפול משפחתי הוא לא עניין לתוכנית טלוויזיה, והוא לא נמשך חצי שעה בשבוע השינויים אשר חוותה המסגרת המשפחתית...

פסיכולוג או פסכיאטר, מה אני צריך?

פסיכולוג או פסכיאטר, מה אני צריך?

לא מעט אנשים מתבלבלים בין פסיכולוגים לפסיכיאטרים , לא פעם הבלבול הזה פוגע ביעילות הטיפול ובהם באופן ישיר. אנחנו כאן כדי לעמוד על ההבדלים...

דיכאון - לא כל מה שחשבנו

דיכאון - לא כל מה שחשבנו

דיכאון וחרדה סובלות מסטיגמות רבות שמקשות על המטופלים לדבר עליהן בפומבי.ד"ר טלי וישנה מפריכה כמה מהסטיגמות האלה דיכאון וחרדה הן בעיות לא...

דיכאון אצל ילדים - כיצד נטפל בזה

דיכאון אצל ילדים - כיצד נטפל בזה

3 מתוך 100 ילדים סובלים היום מדיכאון. על מנת שיהיה ניתן לטפל בהם, על ההורים לדעת לזהות הפרעות חרדה ודיכאון אצל הילדים שלהם בניגוד לתפיסה המקובלת...

string(63) "דיכאון אצל ילדים – כיצד נטפל בזה"