דיסתימיה (Dysthymia), הידועה גם כהפרעת דיכאון מתמשכת (PDD), היא סוג של דיכאון כרוני המשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. למרות השכיחות שלה, דיסתימיה לעתים קרובות לא מובנת ומתעלמים ממנה, מה שמוביל לכך שהיא אינה מאובחנת ומטופלת בהתאם.

דיסתימיה מה זה?

 

דיסתימיה (Dysthymia), הידועה גם כהפרעת דיכאון מתמשכת (PDD), היא הפרעת מצב רוח המאופיינת בסימפטומים מתמשכים וארוכי טווח של דיכאון, שיכולים להימשך שנים. שלא כמו הפרעת דיכאון מג'ורית (MDD), שהיא צורה חמורה יותר ואפיזודית יותר של דיכאון, דיסתימיה היא מצב כרוני שיכול לגרום לתחושות מתמשכות של עצב, חוסר תקווה וחוסר עניין או הנאה בפעילויות יומיומיות. 

 

דיסתימיה יכולה גם להוביל לתסמינים אחרים, כגון שינויים בתיאבון, הפרעות שינה, עייפות והערכה עצמית נמוכה. תסמינים אלה יכולים להפריע ליכולת של האדם לתפקד בחיי היומיום שלו ויכולים להשפיע לרעה על מערכות היחסים שלו, העבודה ואיכות החיים הכוללת.

 

הגורמים לדיסתימיה

 

הגורמים לדיסתימיה מורכבים ואינם מובנים במלואם. יש נטייה להאמין כי שילוב של גורמים ביולוגיים, סביבתיים וגנטיים יכולים לתרום להתפתחות של דיסתימיה.

 

גורמים ביולוגיים שעשויים לתרום לדיסתימיה כוללים חוסר איזון בנוירוטרנסמיטורים מסוימים, כגון סרוטונין, נוראפינפרין ודופמין, המעורבים בוויסות מצב הרוח. בנוסף, שינויים מבניים ותפקודיים במוח, כגון פעילות מופחתת בקליפת המוח הקדם-מצחית, אמיגדלה והיפוקמפוס, נצפו אצל אנשים עם דיסתימיה.

 

גורמים סביבתיים, כגון מתח כרוני, טראומה, התעללות ואובדן, יכולים גם להגביר את הסיכון לפתח דיסתימיה. חוויות ילדות של הזנחה, התעללות או אירועים שליליים אחרים יכולות להיות בעלות השפעה מתמשכת על ההתפתחות הרגשית של האדם ולהגביר את פגיעותו לדיכאון.

 

גורמים גנטיים עשויים גם הם לשחק תפקיד בהתפתחות של דיסתימיה. מחקרים הראו כי הפרעה זו נוטה להיות משהו שעובר בתוך המשפחה. עם זאת, הגנים הספציפיים שתורמים לדיסתימיה לא זוהו.

 

יתר על כן, הקשר בין דיסתימיה לטראומה בילדות מבוסס היטב, וחשיפה לאירועים שליליים במהלך הילדות, כגון התעללות פיזית, רגשית או מינית, יכולה להגביר את הסיכון לפתח דיסתימיה בשלב מאוחר יותר בחיים.

 

חשוב לציין כי דיסתימיה היא הפרעה מורכבת עם גורמים רבים, והחוויה של כל אדם של ההפרעה היא ייחודית. הערכה יסודית על ידי איש מקצוע בתחום בריאות הנפש יכולה לעזור לקבוע את הגורמים הבסיסיים של דיסתימיה ולהנחות על התערבויות טיפול מתאימות.

 

תסמינים של דיסתימיה

 

ניתן לחלק את הסימפטומים של דיסתימיה לשלושה תחומים עיקריים: רגשי, התנהגותי ופיזי. תסמינים אלה הם לעתים קרובות פחות חמורים מאלה שחווים בהפרעה דיכאונית גדולה, אבל הם נמשכים בהתמדה זמן ארוך יותר.

 

הסימפטומים הרגשיים של דיסתימיה עשויים לכלול:

 

  • רגשות מתמשכים של עצב, ריקנות או חוסר תקווה
  • חוסר עניין או הנאה בפעילויות שהיו פעם מהנות
  • קושי לחוות רגשות חיוביים, כגון אושר או שמחה
  • רגשות אשמה, חוסר ערך, או הערכה עצמית נמוכה
  • עצבנות או כעס
  • קושי בקבלת החלטות או ריכוז

 

הסימפטומים ההתנהגותיים של דיסתימיה עשויים לכלול:

 

  • בידוד חברתי או נסיגה מחברים ובני משפחה
  • ירידה בתפוקה או מעורבות בעבודה או בבית הספר
  • שינויים בתיאבון או בדפוסי השינה
  • שימוש בסמים או התנהגויות ממכרות אחרות
  • פגיעה עצמית או מחשבות או התנהגויות אובדניות

 

הסימפטומים הפיזיים של דיסתימיה עשויים לכלול:

 

  • עייפות או אנרגיה נמוכה
  • כאב כרוני או כאבי ראש
  • בעיות עיכול או תסמינים פיזיים אחרים ללא סיבה רפואית ברורה

 

חשוב לציין כי הסימפטומים של דיסתימיה יכולים להשתנות מאדם לאדם, ולא כל אחד עם ההפרעה חווה את כל הסימפטומים האלה. עם זאת, אם אתה או מישהו שאתה מכיר חווה רגשות מתמשכים של עצב או תסמינים אחרים של דיסתימיה, חשוב לפנות לעזרה של איש מקצוע בתחום בריאות הנפש.

 

דיסתימיה

 

דיסתימיה אבחון עצמי

 

אבחון עצמי של דיסתימיה אינו מומלץ. דיסתימיה היא הפרעה מורכבת שיכולה להיות בעלת מספר גורמים ותסמינים, וקשה להבדיל אותה ממצבים אחרים של בריאות הנפש. יתר על כן, הסימפטומים של דיסתימיה יכולים להיות עדינים מתמיד, מה שהופך אותם לכאלו אשר קל להתעלם מהם או להקל בהם ראש.

 

אם אתה חושד כי ייתכן שאתה חווה דיסתימיה, חשוב לפנות לעזרתו של איש מקצוע בתחום בריאות הנפש, שיכול לספק אבחנה מדויקת והמלצות טיפול מתאימות. איש מקצוע בתחום בריאות הנפש יכול לבצע הערכה והערכה יסודית כדי לקבוע אם אתה עומד בקריטריונים לדיסתימיה או אם ייתכן שיש עוד מצב בריאותי נפשי בסיסי.

 

אבחון עצמי יכול להיות מסוכן, שכן הוא יכול להוביל לפרשנות שגויה של הסימפטומים ולעיכוב בקבלת טיפול מתאים. חשוב לתעדף את הבריאות הנפשית שלך ולבקש את עזרתו של איש מקצוע מיומן, אם אתה חווה רגשות מתמשכים של עצב, חוסר תקווה, או תסמינים אחרים של דיסתימיה.

 

דיסתימיה טיפול

 

טיפול בדיסתימיה בדרך כלל כרוך בשילוב של פסיכותרפיה, תרופות ושינויים באורח החיים. מטרת הטיפול היא להקל על הסימפטומים, לשפר את איכות החיים ולמנוע התפתחות של צורות חמורות יותר של דיכאון.

 

פסיכותרפיה, כגון טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), היא טיפול נפוץ ויעיל לדיסתימיה. CBT מסייע לאנשים לזהות ולשנות דפוסי חשיבה והתנהגויות שליליות שעשויות לתרום לדיכאון שלהם. צורות אחרות של פסיכותרפיה, כגון טיפול בין-אישי וטיפול פסיכודינמי, עשויות גם הן להיות מועילות.

 

ניתן לקבל גם מרשם לתרופות, כגון תרופות נוגדות דיכאון, כדי להקל על הסימפטומים של דיסתימיה. תרופות נוגדות דיכאון פועלות על ידי שינוי רמות הנוירוטרנסמיטורים במוח, אשר יכול לשפר את מצב הרוח ולהפחית את הסימפטומים. מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין סלקטיבי (SSRI) ומעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין-נוראפינפרין (SNRI) משמשים בדרך כלל לטיפול בדיסתימיה.

 

שינויים באורח החיים יכולים גם להיות מועילים בניהול סימפטומים של דיסתימיה. פעילות גופנית סדירה, תזונה בריאה ושינה מספקת, יכולים לעזור לשפר את מצב הרוח ולהפחית את הלחץ. עיסוק בפעילויות המביאות שמחה והנאה יכול גם להיות מועיל.

 

שילוב של פסיכותרפיה, תרופות ושינויים באורח החיים יכול להיות גישה טיפול יעיל עבור דיסתימיה. חשוב לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש, כדי לקבוע את מהלך הטיפול הטוב ביותר לצרכים האישיים שלך. עם טיפול ותמיכה מתאימים, אנשים עם דיסתימיה יכולים להשיג הפוגה ולחוות איכות חיים משופרת.

 

דיסתימיה טיפול טבעי

 

אמנם אין טיפולים טבעיים שיכולים לרפא דיסתימיה, אך חלק מהאנשים עשויים לגלות כי שינויים מסוימים באורח החיים וטיפולים משלימים, יכולים להיות מועילים בניהול הסימפטומים של ההפרעה. חשוב לציין כי טיפולים טבעיים אלה אינם יכולים להחליף טיפול מקצועי ויש להשתמש בהם בשילוב עם טיפול ו/או תרופות.

 

כמה טיפולים טבעיים שעשויים להיות מועילים לניהול הסימפטומים של דיסתימיה כוללים:

 

פעילות גופנית: הוכח כי פעילות גופנית סדירה היא דרך יעילה לשיפור מצב הרוח ולהפחתת תסמיני הדיכאון. פעילות גופנית מתונה במשך 30 דקות ביום לפחות יכולה להיות מועילה.

 

טכניקות גוף-נפש: שיטות כגון יוגה, טאי צ'י ומדיטציה, יכולות לעזור להפחית את הלחץ ולשפר את מצב הרוח. טכניקות אלה יכולות גם לשפר את השינה ולקדם הרפיה.

 

תוספי צמחים: בעוד שיש ראיות מדעיות מוגבלות התומכות ביעילות שלהם, כמה תוספי צמחים, כגון סנט ג 'ון וורט ו- SAM-e, משמשים לטיפול טבעי עבור דיכאון. חשוב להתייעץ עם רופא לפני נטילת כל תוספי צמחים, ולהבין איך לשלב אותם בצורה בריאה עם תרופות אחרות.

 

טיפול באור: חשיפה לאור בהיר למשך פרק זמן מסוים בכל יום יכולה לעזור לווסת את המקצבים הימיים של הגוף ולשפר את מצב הרוח. טיפול באור עשוי להיות מועיל במיוחד עבור אנשים עם דיסתימיה שחווים הפרעה רגשית עונתית (SAD).

 

חשוב לציין כי אין להשתמש בטיפולים טבעיים כתחליף לטיפול מקצועי. אנשים עם דיסתימיה צריכים לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש, כדי לקבוע את מהלך הטיפול הטוב ביותר לצרכים האישיים שלהם.

 

סיון פלג
סיון פלג
פסיכולוג קליני מומחה

מנהל פורום פסיכולוגים

פסיכולוג (מ.ר. 27-117763) בעל ניסיון בטיפול ואבחון פסיכולוגי, וכן בשיקום פסיכוסוציאלי. עבדתי במגוון מסגרות כגון: מחלקה אשפוזית, במרפאה לבריאות הנפש, בניהול בית מאזן, ובעמותות לקידום בריאות הנפש בישראל. כיום אני מטפל בקליניקה נעימה ברמת-גן בגישה אינטגרטיבית, המשלבת אוריינטציה פסיכודינאמית לצד אלמנטים מתחום הטיפול ההתנהגותי-קוגניטיבי. ולצד פרקטיקה זו עומל על שלל פרויקטים מרתקים.

מידע נוסף על מנהל הפורום