חרדת נטישה היא מצב פסיכולוגי שמקורו לרוב בחוויות ילדות ויכול להתבטא במערכות יחסים ובהתנהגות כללית בבגרות. מדריך זה נועד לשפוך אור על ההיבטים השונים של חרדת נטישה, תסמיניה, ביטויה בילדים ומבוגרים ואפשרויות הטיפול הקיימות.

חרדת נטישה – מה זה?

 

חרדת נטישה מתייחסת למצב פסיכולוגי המאופיין בפחד עז להינטש או להידחות על ידי מישהו שאנו קשורים אליו רגשית. זהו פחד שורשי שיכול להשפיע רבות על מחשבותיו, רגשותיו והתנהגויותיו של אדם במערכות יחסים. מצב זה נובע פעמים רבות מחוויות עבר של נטישה, הזנחה או אובדן, שעלולים ליצור תחושת חוסר ביטחון ופחד להישאר לבד.

 

חרדת נטישה יכולה להתעורר במערכות יחסים שונות, כולל זוגיות רומנטית, חברויות ואפילו קשרים משפחתיים. זה יכול להתבטא כדבקות, רכושנות וצורך מוחץ להבטחה מתמדת ואישור מהאדם האחר. אנשים עם חרדת נטישה נאבקים לעתים קרובות עם בעיית אמון באחרים ועשויים לעסוק בהתנהגויות שמקשות על יקיריהם, ויוצרות בלי משים נבואה המגשימה את עצמה.

 

אצל ילדים, חרדת נטישה עלולה להופיע כהפרעת חרדת פרידה, שבה ילדים חווים מצוקה קיצונית כשהם נפרדים מהמטפלים העיקריים שלהם. זה יכול להוביל לקושי בפעילויות בבית הספר, להפרעות שינה ולתסמינים גופניים כמו כאבי בטן או כאבי ראש. ילדים עם חרדת נטישה עלולים להפגין התנהגות דביקה, סירוב להשתתף בפעילויות ללא המטפל שלהם, ודאגה מוגזמת לגבי שלומו או שלומו של המטפל.

 

אצל מבוגרים, חרדת נטישה יכולה להתבטא במגוון דרכים. הם עלולים לחוות פחד וחוסר ביטחון עזים במערכות היחסים שלהם, ומחפשים כל הזמן ביטחון ואישור מבני הזוג שלהם. הם עשויים גם להיאבק בהערכה עצמית ובערך עצמי, להרגיש לא ראויים לאהבה ולפחד מדחייה.

 

הקשר בין הילדות לחרדת נטישה

 

לחוויות הילדות שלנו יש תפקיד משמעותי בעיצוב הרווחה הרגשית שלנו ודפוסי ההתקשרות בהמשך החיים. אין להכחיש את הקשר בין הילדות לחרדת נטישה. אירועים טראומטיים כגון אובדן הורה, הזנחה או נטישה רגשית יכולים להותיר השפעה מתמשכת על נפשו של אדם. חוויות מוקדמות אלו עלולות ליצור פחדים וחוסר ביטחון עמוקים שממשיכים להשפיע על מערכות היחסים וההתנהגויות שלנו כמבוגרים.

 

ילדים שחוו נטישה או הזנחה עלולים לפתח סגנון התקשרות חרדתי, הגורם להם נטייה לחרדת נטישה בבגרות. סגנון התקשרות זה מאופיין בפחד להישאר לבד, צורך מתמיד בביטחון וקושי לתת אמון באחרים. היעדר אהבה ותמיכה עקביים במהלך הילדות יכול ליצור תחושה של חוסר יציבות רגשית, מה שמוביל לפחד מוגבר להינטש.

 

יתרה מכך, אירועים טראומטיים במהלך הילדות יכולים לשבש את התפתחותם של קשרי התקשרות בטוחים – שהם חיוניים להתפתחות רגשית בריאה. כאשר הקשרים הללו נפגעים, אנשים עשויים להיאבק ליצור מערכות יחסים יציבות, מחשש כל הזמן שאהוביהם יעזבו אותם.

 

תסמינים של חרדת נטישה: האם זה יותר מסתם פחד?

 

חרדת נטישה היא יותר מסתם פחד להישאר לבד. זה מתבטא בתסמינים שונים שיכולים להשפיע באופן משמעותי על חיי היומיום ומערכות היחסים של הפרט. הבנת התסמינים הללו חיונית בזיהוי ובטיפול בחרדת נטישה בצורה יעילה.

 

תסמינים רגשיים: חרדת נטישה מובילה לרוב לרגשות עזים אשר יציפו את המתמודדים עם החרדה. אנשים עשויים לחוות תחושה מתמדת של פחד וחוסר ביטחון, ולצפות באופן קבוע דחייה או נטישה. הם עשויים לחוש תחושה עמוקה של ריקנות ובדידות, גם כשהם מוקפים באנשים אהובים. בנוסף, אנשים עם חרדת נטישה עשויים להיאבק בהערכה עצמית נמוכה ובצורך מתמיד בקבלת פידבקים מאחרים.

 

תסמינים התנהגותיים: חרדת נטישה יכולה להתבטא גם בדפוסים התנהגותיים. אנשים עשויים לעסוק בהתנהגויות תלותיות, בחיפוש אחר קרבה ותשומת לב מתמדת של יקיריהם. הם עשויים להתקשות לבטוח באחרים ועלולים להיות קנאים או רכושניים יתר על המידה במערכות יחסים. הימנעות ממצבים שעלולים לעורר תחושות נטישה היא שכיחה, מכיוון שאנשים עשויים לחשוש מדחייה או מאובדן יקיריהם.

 

תסמינים פיזיים: ההשפעה של חרדת נטישה אינה מוגבלת לתסמינים רגשיים והתנהגותיים; דבר זה יכול גם להשפיע על הרווחה הפיזית של הפרט. תסמינים כגון דופק מהיר, הזעה, רעד וקוצר נשימה עלולים להופיע במצבים המעוררים תחושות של נטישה. תסמינים גופניים אלו הם לרוב תוצאה של תגובת הלחץ של הגוף, המאותתת על הפחד והחרדה העזים שחווים אנשים עם חרדת נטישה.

 

חרדת נטישה במערכות יחסים

 

לחרדת נטישה יכולה להיות השפעה משמעותית על מערכות יחסים, ולעתים קרובות מובילה אנשים להרחיק ללא כוונה את יקיריהם. הפחד מנטישה או דחייה עלול לגרום לאנשים לעסוק בהתנהגויות שעלולות להלחיץ או אפילו להרוס את מערכות היחסים שלהם. הבנת הדפוסים הללו יכולה לעזור לאנשים עם חרדת נטישה לנהל את מערכות היחסים שלהם בצורה יעילה יותר.

 

דפוס נפוץ אחד הוא הנטייה להיות דביקים יתר על המידה ותלויים בבן הזוג שלהם. זה יכול ליצור תחושת מחנק ולחץ, ולגרום לבן הזוג להרגיש מוצף ולכוד. הפחד להישאר לבד מגביר את הצורך בביטחון ואימות תמידי, מה שמוביל למעגל של חיפוש תשומת לב מוגזמת שיכול להיות מתיש עבור שני הצדדים המעורבים.

 

דפוס נוסף הוא הנטייה לבחון את הנאמנות והמחויבות של בן הזוג. אנשים עם חרדת נטישה עלולים לעסוק בהתנהגויות כגון פקפוק מתמשך בנאמנות בן הזוג או יצירת תרחישים לעורר תגובה. זה נובע מפחד שורשי מבגידה או נטישה, ודבר זה יכול לשחוק את האמון וליצור מתח מיותר בזוגיות.

 

בנוסף, אנשים עם חרדת נטישה עשויים להתקשות לבטא את הצרכים והרגשות שלהם בצורה יעילה. הם עלולים לחשוש מדחייה או נטישה אם הם מביעים את דאגותיהם או רצונותיהם, מה שמוביל לדפוס של דיכוי רגשותיהם וסבל בשקט. היעדר תקשורת פתוחה יכול לעכב את הצמיחה והאינטימיות של מערכת היחסים.

 

יתר על כן, חרדת נטישה יכולה להתבטא כפחד מאינטימיות ופגיעות. אנשים עשויים באופן אינסטינקטיבי להקים חומות רגשיות ולהרחיק את עצמם מבן הזוג, מחשש שהתקרבות יתר תגרום בסופו של דבר לנטישה. מנגנון הגנה עצמי זה מחבל בפוטנציאל לקשרים רגשיים עמוקים יותר ויכול ליצור תחושה של ניתוק רגשי בתוך מערכת היחסים.

 

ילדים וחרדת נטישה: כיצד היא באה לידי ביטוי?

 

גם ילדים יכולים לחוות חרדת נטישה, המתבטאת בדרכים שונות. הבנת דרכים אלו יכולה לסייע להורים ולמטפלים לספק את התמיכה וההתערבות הדרושים.

 

שינויים התנהגותיים: ילדים עם חרדת נטישה עשויים להפגין שינויים בהתנהגותם. הם עלולים להיות תלותיים, לחפש ביטחון ותשומת לב מתמדת מהמטפלים שלהם. הם עשויים גם להציג התנהגויות רגרסיביות כמו הרטבת לילה, מציצת אגודל או בכי מוגזם. בנוסף, הם עלולים להסתגר או להימנע מאינטראקציות חברתיות, מחשש מדחייה או נטישה על ידי חבריהם.

 

חרדת פרידה: חרדת פרידה היא ביטוי שכיח של חרדת נטישה אצל ילדים. הם עלולים להיות במצוקה קיצונית כאשר הם נפרדים מהמטפלים העיקריים שלהם, אפילו לתקופות קצרות. זה יכול לגרום לקושי להגיע לבית הספר, להשתתף בפעילויות או לישון לבד. ילדים עם חרדת פרידה עלולים לדאוג כל הזמן לבטיחותם ולמקום הימצאו של המטפלים שלהם, מחשש שלעולם לא ישובו.

 

פחד נטישה: ילדים עם חרדת נטישה מפתחים לרוב פחד שורשי מנטישה על ידי יקיריהם. הם עשויים לחפש כל הזמן ביטחון שהמטפלים שלהם לא יעזבו אותם, ועלולים להיות מודאגים או במצוקה כאשר המטפלים שלהם אינם.

 

חרדת נטישה אצל מבוגרים: במה זה שונה?

 

חרדת נטישה יכולה להשפיע גם על מבוגרים, אם כי בדרכים שונות מילדים. מבוגרים עם חרדת נטישה חווים לעיתים קרובות פחד וחוסר ביטחון עזים במערכות היחסים שלהם, ודואגים כל הזמן להינטש או לדחות על ידי בני הזוג, החברים או המשפחה שלהם. פחד זה יכול להוביל להתנהגויות נצמדות או שליטה, שכן הן מנסות לשמור על תחושת ביטחון ולמנוע את האיום הנתפס של נטישה.

 

בניגוד לילדים, למבוגרים עם חרדת נטישה עשויה להיות הבנה מורכבת יותר של הרגשות והפחדים שלהם. הם עשויים להיות מודעים יותר לסיבות הבסיסיות של החרדה שלהם, כגון טראומות עבר או חוויות נטישה. נושאים בלתי פתורים אלה יכולים לתרום לרגישות מוגברת לסימני נטישה פוטנציאליים, מה שהופך אותם למאתגרים לתת אמון ולעסוק באופן מלא במערכות יחסים.

 

יתר על כן, חרדת נטישה אצל מבוגרים יכולה להתבטא כפחד מאינטימיות או מחויבות. הם עשויים להיאבק ביצירת קשרים קרובים או לאפשר לעצמם לסמוך באופן מלא על אחרים מבחינה רגשית. הפחד הזה נובע מהאמונה שהתקרבות רבה מדי למישהו תגרום בהכרח לנטישה או דחייה. כתוצאה מכך, הם עלולים להתרחק רגשית, ולחבל במערכות יחסים שמספקות פוטנציאל.

 

אפשרויות טיפול: כיצד ניתן להתגבר על חרדת נטישה?

 

קיימות מספר אפשרויות טיפול יעילות עבור אנשים הנאבקים בחרדת נטישה. מטרתם של טיפולים אלו היא לעזור לאנשים להבין ולנהל את הפחדים שלהם ולפתח מנגנוני התמודדות בריאים יותר. להלן שלוש גישות נפוצות:

 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT): CBT הוא צורת טיפול בשימוש נרחב המתמקדת בזיהוי ואתגר של דפוסי חשיבה והתנהגויות שליליות. במקרה של חרדת נטישה, CBT יכול לעזור לאנשים לזהות ולנסח מחדש אמונות לא רציונליות לגבי נטישה. מטפלים עובדים עם לקוחות על מנת לפתח מחשבות מציאותיות וחיוביות יותר, מה שיכול בסופו של דבר להוביל להפחתת תסמיני החרדה.

 

טיפול בחשיפה: טיפול בחשיפה כולל חשיפה הדרגתית של אנשים למצבים או טריגרים המעוררים תחושות של חרדת נטישה. על ידי התמודדות עם הפחדים שלהם בסביבה מבוקרת ותומכת, אנשים יכולים ללמוד לסבול את החרדה הקשורה ולהבין שהפחדים שלהם הם לעתים קרובות מופרכים. עם הזמן זה יכול להוביל לירידה בתסמיני החרדה ולהגברת תחושת הביטחון והביטחון. הטיפול יתבצע לרוב ע"י פסיכולוגים או פסיכיאטרים.

 

טיפול מבוסס התקשרות: טיפול מבוסס התקשרות מתמקד בהבנת ההשפעה של חוויות התקשרות מוקדמות על דפוסי היחסים הנוכחיים. מטפלים עוזרים לאנשים לחקור חוויות עבר של נטישה ולפעול לפיתוח סגנון התקשרות בטוח ובריא יותר. טיפול זה יכול לכלול בחינת קשרי העבר, בניית אמון בתוך הקשר הטיפולי ותרגול דרכים חדשות להתייחסות לזולת.

 

הבנה והתמודדות עם חרדת נטישה היא מסע הדורש סבלנות, מודעות עצמית ועזרה מקצועית. עם הכלים וההכוונה הנכונים, אפשר לנהל את הסימפטומים, לשפר מערכות יחסים ולנהל חיים רגשיים בריאים יותר. מדריך זה מספק בסיס להתחיל את המסע הזה.

סיון פלג
סיון פלג

מנהל פורום פסיכולוגים

פסיכולוג (מ.ר. 27-117763) בעל ניסיון בטיפול ואבחון פסיכולוגי, וכן בשיקום פסיכוסוציאלי. עבדתי במגוון מסגרות כגון: מחלקה אשפוזית, במרפאה לבריאות הנפש, בניהול בית מאזן, ובעמותות לקידום בריאות הנפש בישראל. כיום אני מטפל בקליניקה נעימה ברמת-גן בגישה אינטגרטיבית, המשלבת אוריינטציה פסיכודינאמית לצד אלמנטים מתחום הטיפול ההתנהגותי-קוגניטיבי. ולצד פרקטיקה זו עומל על שלל פרויקטים מרתקים.

מידע נוסף על מנהל הפורום

שאלות גולשים מהפורום בנושא חרדת נטישה

חרדת נטישה

הייתי שמחה לדעת מה התסמינים לחרדת נטישה.. האמת היא שאני פשוט כל הזמן צריכה שיהיו איתי או סביבי אנשים ואני לא רוצה להיות לבד גם לא לרגע אחד... האם לדעתכם מדובר על חרדת נטישה?

הודעות בפורום פורום פסיכולוגים 17/09/2018
חרדת נטישה

הייתי שמחה לדעת מה התסמינים לחרדת נטישה.. האמת היא שאני פשוט כל הזמן צריכה שיהיו איתי או סביבי אנשים ואני לא רוצה להיות לבד גם לא לרגע אחד... האם לדעתכם מדובר על חרדת נטישה?

הודעות בפורום פורום פסיכולוגים 17/09/2018
הרגשת בדידות

היי דבי, אני בן אדם מאד חברותי, ויש לי קשת רחבה של חברות מכל הסוגים והגוונים, כמובן  וכמובן כאלה שיש לי קשר יותר חזק ויציב איתם, קשר ממש קרוב. הבעיה שלי שעל אף שיש לי חברות, מלא בני משפחה...

הודעות בפורום פורום פסיכולוגים 06/10/2015
הרגשת בדידות

היי דבי, אני בן אדם מאד חברותי, ויש לי קשת רחבה של חברות מכל הסוגים והגוונים, כמובן  וכמובן כאלה שיש לי קשר יותר חזק ויציב איתם, קשר ממש קרוב. הבעיה שלי שעל אף שיש לי חברות, מלא בני משפחה...

הודעות בפורום פורום פסיכולוגים 06/10/2015
הרגשת בדידות

היי דבי, אני בן אדם מאד חברותי, ויש לי קשת רחבה של חברות מכל הסוגים והגוונים, כמובן  וכמובן כאלה שיש לי קשר יותר חזק ויציב איתם, קשר ממש קרוב. הבעיה שלי שעל אף שיש לי חברות, מלא בני משפחה...

הודעות בפורום פורום פסיכולוגים 06/10/2015
הרגשת בדידות

היי דבי, אני בן אדם מאד חברותי, ויש לי קשת רחבה של חברות מכל הסוגים והגוונים, כמובן  וכמובן כאלה שיש לי קשר יותר חזק ויציב איתם, קשר ממש קרוב. הבעיה שלי שעל אף שיש לי חברות, מלא בני משפחה...

הודעות בפורום פורום פסיכולוגים 06/10/2015