הפרעת הסתגלות היא מצב בריאותי נפשי המשפיע על אנשים רבים בשלב מסוים בחייהם. לעתים קרובות היא מופיעה על רקע של סיטואציות או אירועים מלחיצים, כגון אובדן מקום העבודה, גירושין או בעיה בריאותית משמעותית. הבנת הסיבות, התסמינים ואפשרויות הטיפול בהפרעת הסתגלות חיוניים לכל מי שחווה קשיים בהתמודדות עם שינוי משמעותי בחיים.

מהי הפרעת הסתגלות?

 

הפרעת הסתגלות היא מצב נפשי הכולל סימפטומים רגשיים והתנהגותיים בתגובה לשינוי משמעותי בחיים או אירוע מלחיץ. זהו מצב הנמשך בטווח הקצר, בדרך כלל פחות משישה חודשים, אם כי הוא יכול להימשך זמן רב יותר. הפרעת הסתגלות שונה ממצבים אחרים בתחום בריאות הנפש בכך שהיא מופעלת על ידי גורם לחץ ספציפי, כמו למשל מוות של אדם אהוב, גירושין, אובדן עבודה או בעיה בריאותית קריטית. הסימפטומים של הפרעת הסתגלות יכולים להיות משבשים עבור חיי היומיום ויכולים להשפיע על יכולתו של האדם לתפקד במצבים חברתיים, בעבודה ובתחום האישי. יחד עם זאת, עם טיפול ותמיכה נכונים, רוב האנשים עם הפרעת הסתגלות יכולים להתאושש ולחזור לתפקוד הרגיל שלהם.

 

סוגים של בעיות הסתגלות

 

מצב: סוג זה של הפרעת הסתגלות מופעל על ידי אירוע מלחיץ ספציפי, כגון אסון טבע, תאונת דרכים, או חוויה טראומטית. אנשים שחווים סוג כזה של הפרעת הסתגלות עשויים להרגיש בהלם בעקבות האירוע, על ולהיאבק עם הרגשות שלהם. הסימפטומים עשויים לכלול חרדה, דיכאון, עצבנות לצד קשיי שינה.

 

תגובה: סוג זה של הפרעת הסתגלות נגרם על ידי שינוי פתאומי ובלתי צפוי בחיים, כגון אובדן עבודה, סיומה של מערכת יחסים, או מחלה קשה. אנשים שחווים סוג כזה של הפרעת הסתגלות עשויים להתקשות להסתגל לשינוי ועלולים להרגיש תחושה של אובדן או צער. הסימפטומים עשויים לכלול עצב, עצבנות, נסיגה ממצבים חברתיים, ותלונות גופניות כגון כאבי ראש או כאבי בטן.

 

הפרעת הסתגלות קצרה עם מצב רוח מדוכא: סוג זה של הפרעת הסתגלות מאופיין בתחושות של עצב, חוסר תקווה וחוסר עניין בפעילויות יומיומיות. זה מופיע לרוב במשך כשלושה חודשים מאותו שינוי משמעותי שאירע בחיים, כגון מוות של אדם אהוב או אובדן עבודה. התסמינים עשויים לכלול תחושות של חוסר ערך, דימוי עצמי נמוך ומחשבות אובדניות.

 

הפרעת הסתגלות ממושכת עם חרדה: סוג זה של הפרעת הסתגלות מאופיין בתחושות מתמשכות של חרדה, עצבנות ומתח הנמשכות יותר משישה חודשים. אנשים שחווים סוג זה של הפרעת הסתגלות עשויים להתקשות בהתמודדות עם גורמי לחץ מתמשכים, כגון קשיים כלכליים או בעיות ביחסים. הסימפטומים עשויים לכלול התקפי פאניקה, התנהגויות אובססיביות-כפייתיות והימנעות ממצבים חברתיים.

 

חשוב לציין כי בעוד שהפרעת הסתגלות היא מצב קצר טווח, עדיין יכולה להיות לה השפעה משמעותית על המצב הנפשי. חיפוש עזרה ותמיכה מקצועית לטיפול עבור בעיות הסתגלות הם מהותיים וחשובים לניהול והתמודדות עם הסימפטומים, ושיפור התפקוד הכללי.

 

הפרעת הסתגלות

 

הגורמים להפרעת הסתגלות

 

שינויים בחיים: הפרעת הסתגלות נגרמת לעתים קרובות על ידי שינוי משמעותי בחיים, כגון מותו של אדם אהוב, גירושין, רילוקיישן, או בעיה בריאותית גדולה. שינויים אלה יכולים להיות מלחיצים ולשבש את השגרה היומיומית של האדם ואת תחושת היציבות, מה שמוביל לתסמינים רגשיים והתנהגותיים.

 

גנטיקה: אנשים מסוימים עשויים להיות רגישים יותר מבחינה גנטית להפרעת הסתגלות, במיוחד אם יש להם היסטוריה משפחתית של בעיות נפשיות או היסטוריה של טראומה או מתח.

 

גורמים סביבתיים: כגון חשיפה לאירועים טראומטיים, מתח כרוני, או חוסר תמיכה חברתית, יכולים להגביר את הסיכון של אדם לפתח הפרעת הסתגלות. בנוסף, אנשים להם בעיות קיימות בתחום בריאות הנפש, כגון חרדה או דיכאון, עשויים להיות פגיעים יותר בפיתוח הפרעת הסתגלות.

 

חשוב לציין כי לא כל מי שחווה שינוי משמעותי בחיים יפתח הפרעת הסתגלות. הסיבות להפרעת הסתגלות יכולות להיות מורכבות ורבות פנים, ולעתים קרובות זהו שילוב של גורמים גנטיים, סביבתיים וחיים התורמים להתפתחות המצב.

 

התסמינים של הפרעת הסתגלות

 

הסימפטומים של הפרעת ובעיות הסתגלות יכולים להשתנות במידה רבה מאדם לאדם, ויכולים להשפיע על תחומים שונים בחייו של האדם. הסימפטומים הנפוצים ביותר של הפרעת הסתגלות כוללים:

 

תסמינים רגשיים: תסמינים רגשיים של הפרעת הסתגלות עשויים לכלול רגשות של עצב, חוסר תקווה, חרדה, עצבנות וכעס. אנשים עם הפרעת הסתגלות עשויים גם לחוות תחושה של אובדן או צער הקשורים לאירוע המלחיץ שקרה עבורם.

 

תסמינים התנהגותיים: תסמינים התנהגותיים של הפרעת הסתגלות עשויים לכלול שינויים בדפוסי השינה, בתיאבון או התנהגויות חברתיות. אנשים עם הפרעת הסתגלות עשויים לסגת ממצבים חברתיים, להתקשות להתרכז, ועשויים לעסוק בהתנהגויות מסוכנות כגון שימוש בסמים או פגיעה עצמית.

 

תסמינים פיזיים: תסמינים פיזיים של הפרעת הסתגלות עשויים לכלול כאבי ראש, כאבי בטן, עייפות ומתח שרירים. אנשים עם הפרעת הסתגלות עשויים גם לחוות שינויים בתפקוד המערכת החיסונית שלהם, ועשויים להיות רגישים יותר למחלות.

 

דרכי טיפול בבעיות הסתגלות

 

ישנן מספר אפשרויות טיפול עבור מי שחווים בעיות הסתגלות, כולל:

 

פסיכותרפיה (באנגלית Psychotherapy): הידועה גם בשם talk therapy, היא אפשרות טיפול נפוצה בהפרעת הסתגלות. סוג זה של טיפול יכול לעזור לאנשים לפתח אסטרטגיות התמודדות, לנהל את הלחץ ולשפר את הרווחה הרגשית הכוללת שלהם. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) וטיפול בינאישי (IPT) הם שני סוגים של טיפול שהוכחו כיעילים בהפרעת הסתגלות.

 

תרופות: במקרים מסוימים, תרופות עשויות להיות מונפקות במרשם ע"י הרופא המטפל, בכדי לנהל סימפטומים של הפרעת הסתגלות, כגון דיכאון, חרדה, או נדודי שינה. תרופות נוגדות דיכאון, תרופות נגד חרדה ועזרי שינה עשויים לשמש במקרים אלו.

 

טכניקות לעזרה עצמית: בנוסף לטיפול מקצועי, אנשים עם הפרעת הסתגלות עשויים להפיק תועלת מתרגול טכניקות עצמיות כמו למשל מדיטציה, פעילות גופנית וטכניקות הרפיה. טכניקות אלה יכולות לעזור בניהול הלחץ, שיפור הרווחה וההרגשה הכללית, וביכולת להתמודד עם הסימפטומים הרגשיים והפיזיים של הפרעת הסתגלות.

 

חשוב לציין כי הטיפול בהפרעת הסתגלות הוא לעתים קרובות לטווח קצר, ומתמקד בניהול סימפטומים ושיפור התפקוד. עם טיפול ותמיכה נכונים, רוב האנשים עם הפרעת הסתגלות יכולים להתאושש ולחזור לתפקוד רגיל.

 

הפרעת הסתגלות אצל ילדים

 

הפרעת הסתגלות יכולה להתרחש אצל ילדים ומבוגרים. ילדים עשויים להיות פגיעים במיוחד להפרעת הסתגלות, שכן הם עשויים להיאבק בכדי להבין ולהתמודד עם שינויים משמעותיים בחיים או גורמי לחץ. מספר גורמי לחץ נפוצים עלולים לעורר הפרעת הסתגלות אצל ילדים כוללים גירושין או פרידה של הורים, מעבר לבית או לבית ספר חדש, או מותו של אדם אהוב.

 

הסימפטומים של הפרעת הסתגלות אצל ילדים יכולים להיות דומים לאלה אצל מבוגרים ועשויים לכלול סימפטומים רגשיים, התנהגותיים ופיזיים. תסמינים רגשיים עשויים לכלול עצב, עצבנות, ומצב רוח משתנה. תסמינים התנהגותיים עשויים לכלול שינויים בדפוסי אכילה ושינה, נסיגה מחברים ובני משפחה, וסירוב ללכת בית הספר. תסמינים פיזיים עשויים לכלול כאבי ראש, כאבי בטן, ותלונות פיזיות אחרות.

 

טיפול בהפרעת הסתגלות אצל ילדים עשוי להיות כרוך בשילוב של פסיכותרפיה, תרופות ותמיכה מבני משפחה ומורים. טיפול במשחק וטיפול משפחתי עשוי להיות יעיל במיוחד עבור ילדים שכן הוא יכול לסייע לילדים להביע את רגשותיהם וללמוד אסטרטגיות התמודדות. חשוב להורים ולמטפלים לפנות לעזרה מקצועית במידה והם חושדים שילדם חווה הפרעת הסתגלות, בכדי להבטיח שילדם יקבל את התמיכה הדרושה עבורו כדי לטפל במצב ולשגשג. 

 

סיון פלג
סיון פלג
פסיכולוג קליני מומחה

מנהל פורום פסיכולוגים

פסיכולוג (מ.ר. 27-117763) בעל ניסיון בטיפול ואבחון פסיכולוגי, וכן בשיקום פסיכוסוציאלי. עבדתי במגוון מסגרות כגון: מחלקה אשפוזית, במרפאה לבריאות הנפש, בניהול בית מאזן, ובעמותות לקידום בריאות הנפש בישראל. כיום אני מטפל בקליניקה נעימה ברמת-גן בגישה אינטגרטיבית, המשלבת אוריינטציה פסיכודינאמית לצד אלמנטים מתחום הטיפול ההתנהגותי-קוגניטיבי. ולצד פרקטיקה זו עומל על שלל פרויקטים מרתקים.

מידע נוסף על מנהל הפורום