נרקיסיזם מתייחס לתכונת אישיות המאופיינת בתחושת חשיבות עצמית מוגזמת, צורך מתמיד בהערצה וחוסר אמפתיה כלפי אחרים. הוא קרוי על שם הדמות המיתולוגית היוונית נרקיס, אשר היה מאוהב בבבואתו שלו בבריכת מים. בהקשר של מערכות יחסים, להיות בשותפות עם נרקיסיסט יכול להיות מאתגר וסוחט רגשית.

לנרקיסיסטים יש לרוב תחושת ערך עצמי מנופחת והם מאמינים שהם עדיפים על אחרים. הם כל הזמן מחפשים תוקף ותשומת לב מהסובבים אותם, תוך שימוש בטקטיקות מניפולטיביות כדי לשמור על הדימוי העצמי שלהם. הם עשויים לעסוק בהתנהגויות גרנדיוזיות, להגזים בהישגיהם ובכישרונותיהם, ולצפות מאחרים לשבח ולהעריץ אותם ללא הרף.

אחד המאפיינים המרכזיים של נרקיסיסט בזוגיות הוא חוסר אמפתיה. נרקיסיסטים נאבקים להבין או להתייחס לרגשות ולצרכים של אחרים. לעתים קרובות הם מתעלמים מהרגשות ומהחוויות של בני הזוג שלהם, מכיוון שההתמקדות העיקרית שלהם היא בעצמם. זה יכול להוביל למערכת יחסים חד צדדית ובלתי מספקת מבחינה רגשית, שבה הצרכים והרצונות של הנרקיסיסט מקבלים עדיפות בעוד הצרכים של בן הזוג נדחים או מתעלמים ממנו.

חשוב לציין כי נרקיסיזם קיים על ספקטרום, שנע בין קל לחמור. בעוד שאנשים מסוימים עשויים להציג תכונות נרקיסיסטיות מדי פעם, אחרים עשויים לסבול מהפרעת אישיות נרקיסיסטית (NPD). אנשים עם NPD מפגינים דפוס נרחב של גרנדיוזיות, צורך מתמיד בהערצה וחוסר אמפתיה בהקשרים שונים.

 

זיהוי הנרקיסיסט

 

כשזה מגיע לזיהוי נרקיסיסט בזוגיות, יש כמה סימנים מובהקים שצריך להיזהר מהם. על ידי זיהוי סימנים אלו, אנשים יכולים לקבל הבנה טובה יותר של התנהגות בן הזוג ולקבל החלטות מושכלות לגבי מערכת היחסים שלהם. להלן שלושה אינדיקטורים עיקריים שיש לחפש.

 

גרנדיוזיות וחשיבות עצמית מוגזמת: לנרקיסיסטים יש לרוב תחושת ערך עצמי מנופחת והם מאמינים שהם עדיפים על אחרים. הם עשויים לדבר כל הזמן על הישגיהם, כישרונותיהם או רכושם, ולהגזים בחשיבותם. יש להם צורך בהערצה ותיקוף מתמידים, בחיפוש אחר שבחים ותשומת לב מהסובבים אותם.

 

חוסר אמפתיה ומניפולציה רגשית: אחד מסימני ההיכר של נרקיסיזם הוא חוסר אמפתיה. נרקיסיסטים נאבקים להבין או לדאוג לרגשותיהם וצרכיהם של אחרים. הם עלולים לבטל או לזלזל ברגשות של בן הזוג שלהם, ולצמצם את החששות שלהם. בנוסף, הם עשויים להשתמש בטקטיקות מניפולציה רגשית כדי לשלוט בהתנהגות בן הזוג ולהשיג כוח במערכת היחסים.

 

תחושת זכאות והפרת גבולות: לנרקיסיסטים יש לעתים קרובות תחושת זכאות, מתוך אמונה שהכללים אינם חלים עליהם. הם עלולים להתעלם מגבולות שנקבעו על ידי בני הזוג שלהם ולעסוק בהתנהגויות בולטות או חודרניות. זה יכול להתבטא כפלישה למרחב האישי, קבלת החלטות מבלי להתייעץ עם בן הזוג או ציפייה ליחס מיוחד בכל עת.

 

כיצד נרקיסיסט שולט במערכת יחסים

 

אישיות נרקיסיסטית בזוגיות היא בעלת נטייה להשתלט על מערכות יחסים. יש להם צורך שאינו יודע שובע בתשומת לב, הערצה ושליטה. הנה כמה דרכים שבהן נרקיסיסט מפעיל דומיננטיות במערכת יחסים.

 

ריכוז עצמי: נרקיסיסטים מתעדפים את הצרכים, הרצונות והרגשות שלהם מעל לכל דבר אחר. הם מצפים מבן הזוג שלהם לספק כל הזמן את הדרישות שלהם, ולשים את הצרכים שלהם בצד. ריכוז עצמי זה יכול להשאיר את האדם האחר מוזנח וחסר חשיבות.

 

מניפולציה והדלקת גז: נרקיסיסטים הם מניפולטורים מיומנים והם עושים בטקטיקות שונות כדי לשלוט בהתנהגות וברגשות של בן הזוג. "הדלקת גז" היא טכניקה נפוצה שהם משתמשים בה, באמצעותה הם מעוותים את האמת, מכחישים את מעשיהם או מעוותים מצבים כדי לגרום לבן הזוג שלהם לפקפק בשפיות ובתפיסת המציאות שלהם.

 

התעללות רגשית: נרקיסיסטים עוסקים לעתים קרובות בהתעללות רגשית כדי לשמור על שליטה על בן הזוג. זה יכול לכלול ביקורת מתמדת, עלבונות והערות מזלזלות שמטרתן לערער את ההערכה העצמית של הזולת. הם עשויים גם להשתמש בסחיטה רגשית או באיומים כדי לשמור על כניעה של בן הזוג.

 

חוסר אמפתיה ואינטימיות רגשית: נרקיסיסטים נאבקים להזדהות עם הרגשות והצרכים של בן הזוג. פירוש הדבר שהם לא מזדהים ומבינים באופן פשוט וטבעי את הצרכים של בני הזוג שלהם. הם עלולים לבטל את הרגשות של הצד השני, ולגרום לאדם השני להרגיש לא נשמע ולא נתמך. בנוסף, נרקיסיסטים לעתים קרובות נאבקים בקושי ליצור קשרים רגשיים עמוקים, מכיוון שהם נוטים להתמקד בצרכים וברצונות שלהם.

 

שליטה באמצעות קסם וכריזמה: בשלבים הראשונים של מערכת יחסים, אישיות נרקיסיסטית בזוגיות מפגינה לרוב קסם, כריזמה ואישיות מגנטית. השימוש בתכונות אלה נעשה כדי למשוך את בן הזוג וליצור קשר רגשי חזק. יחד עם זאת, ברגע שהקשר נוצר, הנרקיסיסט משתמש בתכונות אלה כדי לתמרן ולשלוט בבן הזוג.

 

נרקיסיסט בזוגיות

 

איך משפיע נרקיסיזם על בריאותך הנפשית

 

לקיומה מערכת יחסים עם נרקיסיסט יכולה להיות השפעה משמעותית על הבריאות הנפשית שלך. המניפולציה המתמדת, ההתעללות הרגשית והריכוז העצמי יכולים להוביל למגוון של אתגרים רגשיים ופסיכולוגיים.

ראשית, חיים עם בן זוג נרקיסיסט עלולים לגרום למתח וחרדה כרוניים. אתה עלול לדאוג כל הזמן לומר או לעשות משהו שירגיז אותם או יעורר את הכעס שלהם. מצב ערנות מוגבר זה יכול להוביל לתחושות של ערנות יתר, חוסר שקט ותחושת אי נוחות כללית.

שנית, הצד שני נתון להתעללות רגשית מה שמוביל לשחיקת ההערכה העצמית . נרקיסיסטים לעיתים קרובות מזלזלים, מבקרים ומבזים את בני הזוג שלהם, ומותירים אותם בתחושה לא מספקת ולא ראויה. עם הזמן, זה יכול לגרום לדימוי עצמי שלילי, אובדן ביטחון עצמי ואפילו דיכאון.

יתרה מזאת, היעדר תמיכה רגשית ואמפתיה מבן זוג נרקיסיסט עלולים להשאיר אותך מבודדת רגשית. אתה עשוי להשתוקק לאינטימיות רגשית וקשר, אבל הנרקיסיסט אינו מסוגל לענות על הצרכים הרגשיים שלך. זה יכול להוביל לתחושות של בדידות, עצב ותחושה של להיות לכוד במערכת יחסים לא מספקת מבחינה רגשית.

המניפולציה המתמדת והדלקת הגז עלולים גם לגרום לבלבול וספק עצמי. נרקיסיסטים לעיתים קרובות מעוותים את המציאות ואת האמת, מה שמקשה עליך לסמוך על התפיסות והשיפוטים שלך. זה יכול להוביל למצב של דיסוננס קוגניטיבי, שבו אתה מרגיש נקרע בין מה שאתה יודע שהוא נכון לבין גרסת המציאות שהציג הנרקיסיסט.

 

להתמודד עם מערכת יחסים נרקיסיסטית

 

טיפול במערכת יחסים עם נרקיסיסט יכול להיות מאתגר, אבל יש אסטרטגיות שאתה יכול להשתמש בהן כדי להגן להעצים את עצמך. ראשית, חשוב להציב גבולות ולהיצמד אליהם. נרקיסיסטים לעתים קרובות דוחפים גבולות ומתעלמים מהצרכים שלך, ולכן הגדרה ברורה ושמירה על הגבולות האישיים שלך היא חיונית. יש לתקשר את הגבולות שלך באסרטיביות, ואם הנרקיסיסט חוצה אותם, היה מוכן לאכוף.

שנית, לטפח מערכת תמיכה חזקה. הקף את עצמך בחברים, בני משפחה או קבוצות תמיכה שיכולים לספק אימות והבנה. שיתוף החוויות שלך עם אחרים שהתמודדו עם מערכות יחסים נרקיסיסטיות יכול להציע תובנות ועצות חשובות.

בנוסף, התמקד בטיפול עצמי וחמלה עצמית. הקפד לעסוק בפעילויות שמביאות לך שמחה ומטפחות אותך. בצע תעדוף לבריאות הפיזית והנפשית שלך על ידי תרגול מיינדפולנס, פעילות גופנית, שינה מספקת ופנייה לעזרה מקצועית במידת הצורך.

יתר על כן, למד על נרקיסיזם. הבנת הדינמיקה של התנהגות נרקיסיסטית יכולה לעזור לך להתנתק רגשית ולראות את מעשיהם כפי שהם באמת. ידע זה יכול להעצים אותך להגיב בצורה יעילה יותר ולהגן עליך בשעת הצורך.

לבסוף, שקול את האפשרויות שלך לעזוב את מערכת היחסים אם זה הופך להיות הכרחי לבטיחותך ולרווחה שלך. לעזוב בן זוג נרקיסיסט יכול להיות קשה בגלל ההיקשרות הרגשית והפחד מנקמה, אבל חשוב לזכור שמגיע לך להיות במערכת יחסים בריאה ומכבדת. פנה לייעוץ משפטי, ולמוקדי אלימות במשפחה או לארגוני תמיכה לסיוע במידת הצורך.

 

האם נרקיסיסט יכול להשתנות?

 

השאלה אם נרקיסיסט יכול לשנות היא שאלה מורכבת. אמנם זה נכון שהפרעת אישיות נרקיסיסטית מושרשת עמוק ומאתגרת לטיפול, אבל יש עדויות המצביעות על כך שחלק מהנרקיסיסטים יכולים לעבור צמיחה אישית ולשנות את התנהגויותיהם. עם זאת, חשוב לציין ששינוי זה נדיר ודורש רצון אמיתי לשיפור.

גורם אחד שעשוי להשפיע על פוטנציאל השינוי הוא רמת המודעות העצמית שיש לנרקיסיסט. אם הם מוכנים להכיר בהתנהגויות הבעייתיות שלהם ובהשפעה שיש להם על אחרים, ישנה אפשרות לצמיחה. טיפול, כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי או טיפול פסיכודינמי, יכול להיות מועיל בסיוע לנרקיסיסטים לפתח אמפתיה, כישורי ויסות רגשי ותחושת עצמי בריאה יותר.

עם זאת, חיוני לגשת לרעיון השינוי בזהירות. נרקיסיסטים רבים עמידים לטיפול או חסרי היכולת לזהות את הפגמים שלהם. הם עשויים לתמרן או ל"הדליק" את השותפים והמטפלים שלהם כדי להימנע מלקיחת אחריות על מעשיהם. חיוני לתת עדיפות לבטיחות ולרווחה שלך, מעל התקווה לשינוי.

בסופו של דבר, השאלה האם נרקיסיסט יכול להשתנות תלוי בנכונות ובמחויבות שלו לשיקוף עצמי ולצמיחה אישית. חיוני אם כן להציב ציפיות ריאליות ולא להקריב את האושר והבריאות הנפשית שלך בתהליך. אם אתה מגלה שהנרקיסיסט בחייך אינו מוכן או אינו מסוגל להשתנות, ייתכן שיהיה צורך לשקול סיום של הקשר הזוגי.

 

סיוע מקצועי מול בני זוג נרקיסיסטים

 

כאשר נמצאים אל מול בן זוג נרקיסיסט בזוגיות, פנייה לסיוע מקצועי יכולה להיות צעד מכריע לקראת הבנה, ריפוי ומציאת דרך קדימה. ישנם מספר אפיקים אליהם ניתן לפנות לקבלת עזרה.

כך, אפשרות אחת היא לפנות לטיפול פרטני. מטפל או יועץ מקצועי יכולים לספק לך מרחב בטוח לעבד את הרגשות שלך, לקבל תובנה לגבי הדינמיקה של מערכת היחסים ולפתח אסטרטגיות התמודדות. הם יכולים גם לעזור לך לבנות מחדש את ההערכה העצמית שלך ולהציב גבולות בריאים.

אפשרות נוספת היא טיפול זוגי, אם כי חשוב לציין שלא כל הנרקיסיסטים מוכנים להשתתף בטיפול או עשויים להשתמש בו כאמצעי לתמרן או לשלוט במצב. טיפול זוגי יכול להועיל אם שני הצדדים מחויבים לשינוי ופתוחים לשיפור התקשורת וטיפול בבעיות הבסיסיות.

גם קבוצות תמיכה או קהילות מקוונות יכולות להיות משאבים יקרי ערך. אינטראקציה עם אחרים שחוו או מתמודדים כעת עם מערכות יחסים עם נרקיסיסטים יכולה לספק תוקף, הבנה ועצות מעשיות. שיתוף החוויות שלך ושמיעת סיפורים של אחרים יכולים לעזור לך לקבל פרספקטיבה ולהבין שאתה לא לבד.

כשזה מגיע לתזמון, חשוב לתת עדיפות לבטיחות ולרווחה שלך. אם אתה נמצא במצב פוגעני או מסוכן, חיוני לפנות לעזרה מיד. מוקדי אלימות במשפחה או רשויות מקומיות יכולים לספק סיוע והכוונה מיידית כיצד לצאת בבטחה מהקשר.

סיון פלג
סיון פלג
פסיכולוג קליני מומחה

מנהל פורום פסיכולוגים

פסיכולוג (מ.ר. 27-117763) בעל ניסיון בטיפול ואבחון פסיכולוגי, וכן בשיקום פסיכוסוציאלי. עבדתי במגוון מסגרות כגון: מחלקה אשפוזית, במרפאה לבריאות הנפש, בניהול בית מאזן, ובעמותות לקידום בריאות הנפש בישראל. כיום אני מטפל בקליניקה נעימה ברמת-גן בגישה אינטגרטיבית, המשלבת אוריינטציה פסיכודינאמית לצד אלמנטים מתחום הטיפול ההתנהגותי-קוגניטיבי. ולצד פרקטיקה זו עומל על שלל פרויקטים מרתקים.

מידע נוסף על מנהל הפורום