נרקיסיסטים ידועים בתחושת העצמי הגרנדיוזי שלהם. הם מאמינים שהם עדיפים על אחרים בכל היבט של החיים, והם מוודאים שכולם סביבם יודעים זאת. הם מתהדרים כל הזמן בהישגים, בכישרונות וברכוש שלהם, ולעתים קרובות מגזימים בדיבורם על הצלחות או נכסים שיש להם, כדי להיראות עוד יותר מרשימים כלפי חוץ. הצורך שלהם באימות ובהערצה אינו יודע שובע, והם יעשו מאמצים רבים כדי לשמור על עליונותם הנתפסת כלפי עצמם.

אחת הדרכים לזהות את הגרנדיוזיות של נרקיסיסט היא על ידי שימת לב לשפתו. משפטי נרקיסיסטים  פופולאריים הם לעתים קרובות ביטויים כמו "אני הכי טוב", "אני הכי חכם" או "אני הכי מצליח". הצהרות אלו עשויות להיראות בתחילה כביטחון עצמי, אך כאשר הן הופכות לדפוס חוזר, זהו אינדיקציה ברורה לנטיות נרקיסיסטיות.

בנוסף, נרקיסיסטים נוטים לעשות מונופול על שיחות ולהפנות את הדיונים חזרה לעצמם. לעתים קרובות הם ינהלו דיונים לנושאים המאפשרים להם להציג את ההישגים או המומחיות שלהם, תוך התעלמות מדעותיהם וחוויותיהם של אחרים. הצורך המתמיד הזה בתשומת לב ואימות מחזק את הדימוי העצמי הגרנדיוזי שלהם.

סימן מובהק נוסף לגרנדיוזיות של נרקיסיסט הוא הנטייה שלהם לזלזל או להמעיט בערכם של אחרים. הם עשויים להעיר הערות גנאי על אנשים שהם תופסים כאיום על עליונותם, או שהם סבורים שהם נחותים מהם. התנהגות זו משמשת לרומם את מעמדם ולחזק את אמונתם שהם הטובים ביותר.

 

הריכוז העצמי של הנרקיסיסטים

 

נרקיסיסטים ידועים לשמצה בריכוז העצמי שלהם, שבו הכל סובב סביב הצרכים, הרצונות וההישגים שלהם. הבנת היבט זה של אישיותם חיונית בזיהוי והתמודדות יעילה עם נרקיסיסטים.

 

חוסר אמפתיה

 

אחד הסימנים העיקריים לריכוז העצמי של נרקיסיסטים הוא חוסר האמפתיה שלהם כלפי אחרים. הם אינם מסוגלים להבין באמת או להתייחס לרגשות ולחוויות של הסובבים אותם. במקום זאת, הם נותנים עדיפות לרגשותיהם ומצפים מאחרים לספק את צרכיהם. חוסר האמפתיה הזה יכול להתבטא בדרכים שונות, כמו ביטול מאבקים של אחרים או ביטול תוקף של רגשותיהם.

 

חיפוש תשומת לב

 

נרקיסיסטים כל הזמן משתוקקים לתשומת לב, להערצה ואימות. יש להם רעב בלתי נדלה להיות במרכז תשומת הלב, בכל מצב. הם עשויים לעסוק בהתנהגויות המחפשות תשומת לב כמו שליטה בשיחות, להפריע לאחרים או להגזים בהישגיהם כדי להבטיח שהם יישארו במוקד. הריכוז העצמי שלהם דוחף אותם לחפש אימות מתמיד מהסובבים אותם.

 

ניצול במערכות יחסים

 

נרקיסיסטים רואים במערכות יחסים אמצעי למילוי הצרכים והרצונות שלהם. לעתים קרובות הם מנצלים אחרים למען רווח אישי, ומשתמשים בהם כמקורות הערצה, אימות או תועלת חומרית. הריכוז העצמי שלהם מונע מהם להעריך באמת או להתחשב בצרכים של בני הזוג, החברים או בני המשפחה שלהם. הם עשויים לתמרן אחרים כדי לעמוד בסדר היום שלהם ולהשליך את אלה שכבר אינם משרתים את מטרותיהם.

 

חוסר היכולת של נרקיסיסט לקבל ביקורת

 

אחת מתכונות המפתח של נרקיסיסטים היא הדחייה מקבלת ביקורת. הם מאמינים בתוקף שהם תמיד צודקים ושכל אמירה לגביהם שהם טועים היא התקפה ישירה על האגו שלהם. מאפיין זה יכול להיות ברור למדי בשיחות ובאינטראקציות שלהם. הנה כמה סימנים שיעזרו לכם לזהות את חוסר היכולת של נרקיסיסט לקבל ביקורת.

 

התגוננות: כאשר נרקיסיסט מתמודד עם משוב או ביקורת בונה, הוא יהפוך לעתים קרובות למגננה. הוא עשוי להגיב בכעס, בסטייה או בהאשמות נגדיות, במקום לשקול את תקפות הביקורת. הוא רגיש מאוד לכל איום על הדימוי העצמי שלו, ותופס את עצמו כחסר תקלות, כאשר משפטי נרקיסיסטים יכולים לחזור על עצמם, כמו למשל המשפט שנרקיסיסט יכול לומר: "אני אף פעם לא טועה".

 

עיוות האמת: לנרקיסיסט יש נטייה לסלף את הנרטיב כדי להימנע מלקיחת אחריות על מעשיהם או טעויותיהם. הוא עשוי  לפרש מחדש אירועים או לתמרן עובדות כדי לגרום לעצמי להראות כחסר אשמה. התנהגות זו היא מנגנון הגנה על ההערכה העצמית השברירית של הנרקיסיסט.

 

גזלייטינג: נרקיסיסטים עשויים לעסוק בטקטיקות מערערות כאשר הוא מתמודד עם ביקורת. הם ינסו לגרום לאדם האחר לפקפק בתפיסת המציאות שלו על ידי הכחשה או מזעור התנהגותו, לגרום לקורבן להטיל ספק בזיכרונו או בשיקול הדעת שלו. טקטיקת מניפולציה זו מאפשרת לנרקיסיסט לשמור על הדימוי העצמי שלו כחסר תקלות ולהימנע מכל אחריות.

 

חוסר רפלקציה עצמית: נרקיסיסטים ממעטים לעסוק בהשתקפות עצמית או התבוננות פנימה. יש להם אמונה עמוקה שהם עליונים ובלתי ניתנים לטעויות, מה שהופך את זה לאתגר עבורם להכיר בפגמים או בטעויות שלהם. במקום זאת, הם עשויים להפנות את האשמה לאחרים או לתרץ תירוצים כדי להצדיק את מעשיהם.

 

האם נרקיסיסטים מקנאים יתר על המידה, או מאמינים שאחרים מקנאים בהם?

 

קנאה מוגזמת ואמונה חזקה שאחרים מקנאים בהם, הם מאפיינים נפוצים של נרקיסיסטים. לאנשים אלה יש צורך שאינו יודע שובע בהערצה ובתיקוף, ולעתים קרובות הם תופסים את עצמם כעליונים על אחרים. הנה כמה סימנים שיכולים לעזור לך לזהות אם מישהו מקנא יתר על המידה או מאמין שאחרים מקנאים בו.

 

השוואה מתמדת – נרקיסיסטים כל הזמן משווים את עצמם לאחרים, בין אם זה במונחים של רכוש חומרי, הישגים או מעמד חברתי. הם מונעים מהצורך להיתפס כטובים יותר מהסובבים אותם. לעתים קרובות הם עשויים להתפאר בהישגיהם או לזלזל באחרים כדי להעלות את הערך העצמי שלהם.

 

טינה – נרקיסיסטים יכולים להיות ממורמרים מאוד כאשר הם תופסים אחרים מוצלחים יותר או נערצים יותר. הם נאבקים בתחושות של חוסר התאמה, וכל הצלחה שהושגה על ידי אחרים נתפסת כאיום ישיר על הדימוי העצמי שלהם. הם עשויים להגיב בעוינות, ברכילות או בניסיונות לערער את אלה שהם תופסים כאיום.

 

התנהגות של חיפוש תשומת לב – על מנת לתדלק את האגו שלהם ולאמת את העליונות הנתפסת בעצמם, נרקיסיסטים מחפשים תשומת לב והערצה מתמדת. הם עשויים לעסוק במחוות גרנדיוזיות, בסיפורים מוגזמים או בהתנהגויות של חיפוש שונות כדי למשוך תשומת לב לעצמם. האמונה שלהם שאחרים מקנאים בהם מחזקת את הצורך שלהם באימות חיצוני.

 

ביטול הישגים של אחרים – כאשר מישהו מסביבם משיג הצלחה או מקבל הכרה, נרקיסיסטים עשויים להמעיט או לבטל את הישגיהם. הם נאבקים לחגוג באמת את הישגיהם של אחרים, מכיוון שזה מאתגר את אמונתם בחריגותם שלהם. הם עשויים למצוא דרכים לזלזל או להמעיט בערכם של הישגים של אחרים כדי לשמור על תחושת העליונות שלהם.

 

משפטי נרקיסיסטים

 

"זו אשמתך" – משחקי האשמה של נרקיסיסטים

להתנהל עם משחק האשמות של הנרקיסיסט יכול להיות משימה מאתגרת, שכן לנרקיסיסטים יש נטייה להסיט אחריות ולהעביר את האשמה על אחרים. להלן כמה תובנות מפתח שיעזרו לך לזהות ולטפל בהתנהגות מניפולטיבית זו.

 

זיהוי טקטיקות משחק האשמה: נרקיסיסטים מיומנים בשימוש בטקטיקות שונות כדי להימנע מלקיחת אחריות על מעשיהם. הם עשויים לעסוק בהדלקת גז, שם הם מתמרנים את האמת כדי לגרום לך לפקפק בתפיסות ובחוויות שלך. הם עשויים גם לעסוק בהקרנה, לייחס את הפגמים והטעויות שלהם לאחרים. על ידי זיהוי טקטיקות אלה, אתה יכול להגן על עצמך טוב יותר מליפול למלכודת האשמה שלהם. משפטי נרקיסיסטים המבטאים ייחוס טעויות לאחרים הוא למשל המשפט: "זו אשמתך" שהנרקיסיסט יאמר. 

 

הצבת גבולות ועמידה בתוקף: כאשר מתמודדים עם משחק האשמה של הנרקיסיסט, חיוני להציב גבולות ברורים ולטעון לגבי עצמך. נרקיסיסטים מנסים לעתים קרובות לגרום לך להרגיש אשמה או אחריות למעשיהם, אך חשוב לזכור שאינך אחראי להתנהגותם. עמוד איתן על האמת שלך והימנע להיקלע למניפולציה שלהם. חשוב להביע את הגבולות שלך, ולתת לנרקיסיסט דין וחשבון על מעשיו, מבלי לקחת על עצמך אשמה מיותרת.

 

חיפוש תמיכה: התמודדות עם האשמה של נרקיסיסט יכולה להיות סוחטת רגשית ועלולה להשפיע על ההערכה העצמית שלך. חשוב לבקש תמיכה מחברים, משפחה או אנשי מקצוע מהימנים שיכולים לספק לך אימות ופרספקטיבה. הם יכולים לעזור לך לראות דרך המניפולציה, ולהזכיר לך את הערך שלך. בנוסף, קבוצות טיפול או תמיכה יכולות להציע כלים ואסטרטגיות חשובות לניווט בדינמיקה המאתגרת הזו.

 

חוסר האמפטיה

 

אמפתיה היא היכולת להבין ולשתף את רגשותיהם של אחרים. עם זאת, כשמדובר בנרקיסיסטים, לעתים קרובות אין להם הבנה רגשית מכרעת זו. להלן שלושה אינדיקטורים מרכזיים שיעזרו לך לזהות את חוסר האמפתיה של נרקיסיסט.

 

חוסר היענות רגשית: אחד הסימנים הבולטים לחוסר האמפתיה של נרקיסיסט הוא חוסר היכולת שלו להגיב לרגשות של אחרים. הם עשויים להיראות אדישים או מזלזלים כאשר אתה מביע את הרגשות או החששות שלך. במקום להציע תמיכה או הבנה, הם עשויים להפנות את השיחה חזרה לעצמם או למזער את המשמעות של הרגשות שלך. חוסר ההיענות הרגשית הזה הוא אינדיקטור ברור לטבעם המרוכז בעצמם.



קושי לראות דברים מנקודות מבט של אחרים: אמפתיה כרוכה ביכולת לשים את עצמך בנעליו של מישהו אחר, ולהבין את נקודת המבט שלו. נרקיסיסטים, לעומת זאת, נאבקים עם נקודת מבט זו. לעתים קרובות הם כל כך דבקים רק בצרכים והרצונות שלהם, עד שהם אינם מצליחים לשקול כיצד מעשיהם משפיעים על אחרים. הם עשויים לתעדף בעקביות את האינטרסים שלהם ולהתעלם מהרגשות והצרכים של הסובבים אותם. חוסר היכולת לראות מעבר לפרספקטיבה שלהם מדגיש עוד יותר את חוסר האמפתיה שלהם.

 

התנהגות נצלנית: נרקיסיסטים ידועים בהתנהגות הנצלנית שלהם, מה שממחיש עוד יותר את חוסר האמפתיה שלהם. הם עשויים לתמרן ולהשתמש באחרים כדי לספק את הצרכים שלהם, ללא כל התחשבות בהשלכות הרגשיות. הם עשויים לנצל את הפגיעות, הרגשות או המשאבים של אחרים כדי להגשים את רצונותיהם, תוך התעלמות מוחלטת מהרווחה והרגשות של אחרים. התנהגות נצלנית זו היא שיקוף ברור של חוסר האמפתיה שלהם וההתמקדות שלהם אך ורק בעצמם.

 

"מגיע לי הטוב ביותר" – תחושת הזכאות של 

 

לנרקיסיסטים יש תחושה מוגזמת של זכאות, הם מאמינים שמגיע להם יחס מיוחד, זכויות יתר והכרה רק בגלל מי שהם. זכאות זו נובעת מהדימוי העצמי הגרנדיוזי שלהם, ומהאמונה שהם עדיפים על אחרים. הנה כמה היבטים מרכזיים שיעזרו לך להבין את תחושת הזכאות של נרקיסיסט.

ראשית, לנרקיסיסטים יש תחושה מנופחת של חשיבות עצמית והם מאמינים שהם ייחודיים וראויים ליחס מיוחד. הם מצפים מאחרים לספק את צרכיהם ורצונותיהם ללא עוררין. זכאות זו יכולה לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות, כמו דרישת תשומת לב מוגזמת, ציפייה ליחס מועדף או תחושת זכאות לטוב מכל.

שנית, לעתים קרובות לנרקיסיסטים יש ציפיות לא מציאותיות מאחרים. הם עשויים לצפות להערצה מתמדת, לשבחים ולאישור מהסובבים אותם. הם מרגישים זכאים לאישור מתמשך ועשויים לכעוס או שהם מזלזלים אם הם לא יקבלו את האישור שהם מחפשים . תחושת הזכאות שלהם יכולה להוביל אותם לנצל אחרים למען רווח אישי, מכיוון שהם מאמינים שמגיע להם כל מה שהם רוצים, ללא קשר להשפעה על אחרים.

בנוסף, לנרקיסיסטים יש רצון עז לשליטה והם עשויים להרגיש זכאים לתמרן ולשלוט באחרים, כדי לשמור על תחושת הכוח שלהם. הם עלולים להתעלם מגבולות ולרמוס את הזכויות והרגשות של אחרים כדי להגשים את רצונותיהם. זכאות זו עלולה לגרום להתעללות רגשית ופסיכולוגית, מכיוון שהם מאמינים שיש להם את הזכות להפעיל שליטה על הסובבים אותם.

סיון פלג
סיון פלג
פסיכולוג קליני מומחה

מנהל פורום פסיכולוגים

פסיכולוג (מ.ר. 27-117763) בעל ניסיון בטיפול ואבחון פסיכולוגי, וכן בשיקום פסיכוסוציאלי. עבדתי במגוון מסגרות כגון: מחלקה אשפוזית, במרפאה לבריאות הנפש, בניהול בית מאזן, ובעמותות לקידום בריאות הנפש בישראל. כיום אני מטפל בקליניקה נעימה ברמת-גן בגישה אינטגרטיבית, המשלבת אוריינטציה פסיכודינאמית לצד אלמנטים מתחום הטיפול ההתנהגותי-קוגניטיבי. ולצד פרקטיקה זו עומל על שלל פרויקטים מרתקים.

מידע נוסף על מנהל הפורום